Minister Scharrenbach: Vierde grensoverschrijdende controleactie tegen uitbuitende arbeids- en woonomstandigheden – Verbod op het gebruik van drie accommodaties, verdenking van winstbejag

Tijdens een nieuwe grensoverschrijdende controleactie in de stad Nettetal en de gemeente Brüggen in het district Viersen op 12 december 2022 heeft de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen samen met de autoriteiten van Noordrijn-Westfalen, Nederland, Polen en andere EU-autoriteiten verschillende flats en gebouwen van uitzendkrachten gecontroleerd. Het EURIEC heeft de MHKBD NRW (ministerie van Binnenlandse Zaken, Gemeenten, Bouw en Digitalisering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen) ondersteund bij de voorbereiding en planning van de grensoverschrijdende controleacties.  Het doel: bescherming tegen uitbuitende arbeids- en woonomstandigheden, en het verder blootleggen van structuren.

Beeld: Stadt Nettetal

Naast de gebouwen waarin Nederlandse uitzendbureaus werknemers uit de vleesindustrie huisvesten, werden voor het eerst ook gebouwen geïnspecteerd waarin mensen werken voor Poolse bedrijven uit de logistieke en bouwsector. Alle aangetroffen uitzendkrachten zijn werkzaam in Nederland.

De inspectie was al de vierde grootschalige inspectie van dit type in het Duits-Nederlandse grensgebied. Op uitnodiging van het MHKBD NRW heeft ook de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) de gezamenlijke controles ondersteund en voor het eerst ambtenaren uit Polen laten deelnemen. 

Lees het volledige persbericht hier.

Meer nieuwsberichten