Leerrijke stage medewerker EURIEC/RIEC Limburg bij Sicherheitskooperation (SiKo) Ruhr

In juni kreeg Naomi Yogi-van Loon, communicatieadviseur bij het EURIEC/RIEC Limburg de kans een week lang stage te lopen bij de Sicherheitskooperation (SiKo) Ruhr in Essen (DE). SiKo Ruhr is een Duitse organisatie met soortgelijke doelen en werkzaamheden als het ARIEC in België en het RIEC in Nederland en werd in 2020 opgericht om binnen Noordrijn-Westfalen de samenwerking te bevorderen tussen autoriteiten in de strijd tegen de clancriminaliteit. Samen met deze partner van zowel het RIEC Limburg als het EURIEC, wordt een impuls gegeven aan de grensoverschrijdende samenwerking in de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit.

De stage was zeer verhelderend, onder meer vanwege het inzicht in de missie en werkzaamheden van SiKo Ruhr, zoals toegelicht door hoofd Joachim Eschemann. Naast een demonstratie van de analyse tooling waarmee het SiKo Ruhr werkt, legden medewerkers vanuit verschillende perspectieven (Bundespolizei, Politie Noordrijn-Westfalen, gemeente Duisburg) uit hoe deze Duitse instanties samenwerken in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Een interessante ontwikkeling is dat het werk van SiKo Ruhr zich, naast clancriminaliteit, ook steeds meer richt op andere fenomenen, zoals fraude met kinderbijslag en illegale gokspellen. Waar er tussen SiKo Ruhr en het ARIEC/RIEC duidelijke gelijkenissen zijn wat betreft de werkzaamheden en thema’s, opereert de SiKo natuurlijk wel in een eigen context, onder meer vanwege verschillen in staatsinrichting en specifieke lokale problematieken. De samenwerking tussen de instanties werd geïllustreerd tijdens een bezoek aan de Ordnungsamt van de gemeente Duisburg en een gezamenlijke controleactie in Essen.

Al met al een bijzonder leerrijke ervaring. Zeer bedankt aan alle SiKo medewerkers voor hun tijd en inzet om deze stage te realiseren, we kijken uit naar de voortzetting van onze samenwerking.


Meer nieuwsberichten