Criminaliteit stopt niet bij de grens

Criminaliteit stopt niet bij de grens! Dat weten de gemeenten Echt-Susteren (NL), Sittard-Geleen (NL) en gemeente Selfkant (D) maar al te goed. In hun dagelijks praktijk hebben de gemeenten te maken met inwoners die bijvoorbeeld over de grens werken, verhuizen naar een buurland, inwoners die net over de grens een bedrijf starten of een inwoner van een buurland vraagt een vergunning aan bij de gemeente. In beginsel hoeven bovenstaande voorbeelden geen enkel probleem te zijn. Immers, we leven binnen de Europese Unie, waarbij wonen en werken over de grens een groot voordeel is en vanzelfsprekend is geworden. De uitdaging komt pas om de hoek kijken op het moment dat de grens door criminelen gebruikt wordt om uit het zicht van het bestuur te blijven: inschrijven op een Duits adres om een openstaande schuld bij een Nederlandse gemeente te ontlopen, een bedrijf over de grens starten omdat in de andere gemeente de vergunning is ingetrokken, een vergunning aanvragen in een buitenlandse gemeente zodat er geen zicht is op de financiën in het land van herkomst.

Echt-Susteren, Sittard-Geleen en de gemeente Selfkant hebben deze problematiek bespreekbaar gemaakt. Op basis van algemene praktijkvoorbeelden, hebben de gemeenten meer inzicht gekregen in elkaars bevoegdheden en de mogelijkheden en uitdagingen die hieraan ten grondslag liggen. De focus lag op de mogelijkheden: niet denken in problemen, maar in oplossingen. En wat blijkt? Grensoverschrijdende informatie-uitwisseling tussen besturen kan een buurgemeente in de juiste positie brengen om daadwerkelijk bestuurlijke bevoegdheden in te zetten.

Ondanks verschillen in bevoegdheden is er vanuit alle partijen een enorme bereidheid om daar waar mogelijk samen te werken en informatie grensoverschrijdend uit te wisselen in het kader van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Een succesvolle eerste bijeenkomst die vervolgd zal worden. Het EURIEC zal hierbij in de komende periode ondersteunen.

Kortom: niet denken in problemen, maar in mogelijkheden!

Meer nieuwsberichten